KÖZösség-SZERvezés-VEZetés

 

Miért ezt és miért most?

A magyarországi civil szervezetek és közösségek élete az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott. Átalakult a külső – például jogi és pénzügyi – környezetük és ezzel társadalmi szerepük is. Mindeközben ismertségük és elismertségük nem javult, sőt társadalmi támogatottságuk csökkent. Mindössze egy-egy nagyobb közfigyelmet kapott ügy tudta ideig-óráig a nagyközönség figyelmét és támogatását a civil szervezetekre irányítani.

Ugyanakkor maguknak a helyi közösségeknek az összetartása, megtartó ereje is csökkent. A szervezetek többsége mögül lassan kikoptak az emberek, s mind a szervezetek, mind az egyének egyre kevesebb szerepet vállaltak közösségeik irányításában.

A civil szektor hatékony működéséhez és társadalmi küldetésének betöltéséhez, s végső soron a társadalom egészséges működéséhez azonban szükség van az olyan aktív, mozgósítható emberekre, akik akár idejükkel, akár fellépésükkel, („hangjukkal”), akár pénzükkel készek részt venni a közös ügyekért végzett munkában.

 

Mit kínál a KÖZ-SZER-VEZ?

Az Ökotárs Alapítvány, mint alapvetően adományozással, támogatáskezeléssel foglalkozó szervezet az elmúlt 25 évben számos pályázati programot indított és kezelt. Ezek során mindig figyeltünk arra, hogy munkánk során ne csak pénzügyi támogatást adjunk, hanem annak tudatos és fenntartható felhasználásában is segítsük a civil szervezeteket és közösségeket, bővítsük képességeiket és készségeiket.

Új programunkat ezért magyarországi közösségi kezdeményezések támogatása érdekében indítottuk el. A közösségszervezés módszertanának átadásával a közösségeknek segítünk olyan eszközöket elsajátítani, melyekkel sikeresen

  • felderíthetik közös igényeiket;
  • feltérképezhetik lehetőségeiket;
  • felépíthetik érdekképviseletüket;
  • megtervezhetik közös cselekvéseiket;
  • megnyerhetik közös ügyeiket.

A Programban jelenleg nincs nyitott pályázati felhívás, a korábbiak ITT találhatóak.

A programban szakmai partnerünk a Civil Kollégium Alapítvány.